Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Handige informatie voor als je in contact bent met Oekraïeners of als je opvang aanbiedt

Als vluchtelingen uit Oekraïne geen slaapplek hebben bij vrienden of familie, zorgt de Nederlandse overheid voor opvang. Hier kun je terecht voor basisvoorzieningen zoals een bed, eten en medische zorg.  In deze regio geldt dat nieuwe vluchtelingen zich kunnen aanmelden bij de  Jaarbeurs, Hal 7 in Utrecht. Vanuit deze plaats wordt zo snel mogelijk doorverwezen naar een (structurele) opvangplek in de regio. Het is mogelijk zelf vluchtelingen in huis te nemen, dat is dan wel op eigen risico. Mochten er problemen ontstaan in een gastgezin dan denkt de gemeente graag met u mee in oplossingen, maar de gemeente kan geen opvang in Veenendaal garanderen. Lees daarom de tips hieronder. Vluchtelingen die via Takecarebnb zijn geplaatst bij een gastadres kunnen contact zoeken met Takecarebnb in geval van vragen en/of problemen.

Ben je gastgezin, buddy of vrijwilliger?
Of wil je graag bijdragen en weet je niet hoe? Stichting Gave biedt materiaal en begeleiding aan. https://www.gave.nl/oekrainers-in-nl

1. Alle vluchtelingen uit Oekraïne die bij een gastadres verblijven kunnen zich registreren bij de gemeente
Dat is nodig voor hulp en financiële regelingen: https://www.veenendaal.nl/oekraine

Na registratie volgt inschrijving in het BRP van de gemeente. Dit is noodzakelijk om leefgeld te krijgen, maar ook onderwijs en arbeid, omdat er dan een BSN nummer gekoppeld kan worden. 

2. Vluchtelingen krijgen leefgeld via de gemeente
In de vorm van een “moneycard” krijgt elke vluchteling persoonlijk een bedrag aan leefgeld. Minderjarigen krijgen het bedrag uitgekeerd via de (pleeg)ouder(s). Voor vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven is het bedrag iets hoger omdat er een wooncomponent in het bedrag zit. Het is de bedoeling dat vluchtelingen een gedeelte van het leefgeld aan het gastadres kan geven, een soort vergoeding van het leefonderhoud. Natuurlijk is dit vrijwillig, maar het advies is om hier wel gebruik van te maken. Vluchtelingen vinden het vaak zelf ook fijn om ook zelf iets bij te dragen in de vorm van geld. 
Tip: mocht u echt geen geld willen ontvangen kunt u ook samen afspreken om het geld samen apart te zetten en daarmee te sparen voor leuke of extra dingen. 
 
3. Informeer uw gasten over mensenhandel: stap bijvoorbeeld niet zomaar bij iemand in de auto 
https://www.comensha.nl/actualiteiten/item/flyer-voor-oekraiense-vluchtelingen/

4. Nederlands leren voor Oekraïners
Nederlands voor Oekraïners is een NT2-methode voor Oekraïenssprekenden die geen of heel weinig voorkennis van het Nederlands hebben. Het leidt op tot niveau A1
Nu met €25 korting voor gastadressen uit Veenendaal! Je hebt hiervoor een code nodig. Mail voor deze code info@veenendaalvooroekraine.nl 
https://grenzenloos.nl/product/nederlands-voor-oekrainers/

5. Samen praten zonder de taal te kennen, leuke tip!
https://www.touchtotell.com/oekraine-kinderen/

6. Gratis online Nederlandse les via YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=sJ83HUG14Jw met materiaal: https://kleurrijker.nl/luister-en-leer-cd1-en-cd2/

 

Tips voor het opvangen van een vluchteling

Vorm een dragende kring met vrienden, buren, familie om je heen. Doe het niet in je eentje, maar zorg samen voor huisvesting en begeleiding.
Realiseer je dat je gasten een en ander hebben meegemaakt. Ze kunnen boos, vermoeid, teleurgesteld of angstig zijn.
Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken. En als er kinderen bij je verblijven, probeer dan iets voor ze te organiseren of kijk op onze website welke activiteiten er allemaal zijn om bij aan te sluiten.

Tips voor contact maken met vluchtelingen uit Oekraïne

  • Een relatie komt tot stand vanuit respect voor de ander; dan kan het vertrouwen groeien
  • Maak duidelijke, praktische afspraken met je gast: over eten, spullen opruimen, gebruik van de badkamer, verwarming, sleutel, etc. En als er iets is: maak dingen bespreekbaar en communiceer open, dan is er minder kans op irritatie of miscommunicatie. Bedenk wel dat mensen uit andere culturen Nederlanders als vrij direct ervaren, dus let op je formulering. Vraag gerust aan je gast om mee te helpen in het huishouden of andere kleine klussen. Gasten vinden het fijn als ze iets terug kunnen doen.
  • Wees gastvrij. Met samen theedrinken start je goed. Nodig Oekraïners uit voor een kop thee met koek, cake en chocolade.
  • Wees tegelijkertijd niet verbaasd als Oekraïners niet willen lachen of oogcontact vermijden. Hoewel blij met een veilige plek, zijn hun gedachten bij familie en vrienden en waarschijnlijk zitten zij veel op hun smartphone om de laatste updates te volgen over de situatie in hun thuisland.
  • Ga met ze wandelen, geef ze wat afleiding als ze dat willen. Vertel over je stad, over wat jij mooi vindt. Zij houden van schoonheid.
  • Ze zullen zich zeker aanpassen aan de manieren in Nederland, maar zij zijn gewend hun schoenen bij de deur uit te doen. Dus je kunt misschien een paar sloffen klaarzetten.
  • Wees terughoudend met het snel aanbieden van financiële hulp. Oekraïners zijn eerst oorlogsvluchtelingen en willen niet gezien worden als economische migranten.
  • Praten en vragen over geloof kan; het is fijn om te kijken wat je gemeenschappelijk hebt. Begin niet bij de verschillen maar praat over wat belangrijk is of gezamenlijk
  • Over politiek praten kan, maar wees uiterst voorzichtig en begin er niet zelf over. Uitgangspunt is: sluit aan bij de ander. Een stelling innemen is niet verstandig
  • De ander moet ruimte voelen om zelf te bepalen wat te delen of te vertellen; stel niet teveel (directe) vragen
  • Er is sprake van gelijkwaardigheid, het gaat om mensen met een verhaal en geschiedenis en zeker niet om zielige mensen
  • Laat iemand vrij om te delen en vraag zelf niet naar de reden. Mogelijk hoor je het wel, maar vluchtelingen kunnen het onprettig vinden deze vragen steeds te horen
  • Het is belangrijk om terughoudend te zijn in het man/vrouw contact, zeker niet 1-op-1 in een gesloten ruimte.
  • Zorg dat kleding ‘gepast’ is (ook binnenshuis)
  • Het is leuk om wat Nederlandse taal te oefenen. De meesten kennen al een paar woordjes, leer ze er nog een paar bij.
  • Het zou goed kunnen dat uw huisgenoten maar weinig eten en drinken van u aanneemt. Dit kan 2 redenen hebben: bescheidenheid en niet tot last willen zijn of uw vriend verwacht dat u aandringt. Eet gerust eerst zelf en moedig de ander dan aan.
  • Neem tijd voor een fotomoment. Geprint en ingelijst als presentje, maakt het nog specialer.
  • Verwacht niet dat Oekraïens bezoek altijd ‘op tijd’ is, zoals wij dat vaak gewend zijn. Ze houden van spontaniteit en dat kan ook weleens oponthoud geven of juist een klop op je deur als je het niet verwacht.

 

 

 

Translate »