Veelgestelde vragen

Ik heb contact met Oekraïners of biedt opvang 

Ik heb mij al aangemeld bij een landelijke organisatie (zoals takecarebnb) moet ik me ook hier aanmelden?
De aanmelding van gastadressen is stop gezet. De gemeente is bezig met structurele opvang en de gastadressen zijn een tijdelijke noodoplossing. Daarbij vraagt opvang via gastadressen begeleiding en dat kunnen we als platform niet bieden.

Als u vluchtelingen in huis heeft dan vinden we het fijn dat u het ook aanmeldt bij het platform. We informeren u dan over de laatste ontwikkelingen.

Waarom de inventarisatie van de Oekraïners die er al zijn?
Voor de inventarisatie van de Oekraïners die al in Veenendaal zijn kunnen wij dagopvang en activiteiten ontwikkelen in samenwerking met alle lokale partijen en organisaties die daarbij willen helpen. Ben jij een partij die samenwerkingspartner wil zijn? Meld je dan aan!

Hoe is de zorg medische zorg geregeld voor vluchtelingen uit Oekraine?

De zorg regeling is aangepast per 1 juli 2022: https://www.zorgverzekeringslijn.nl/jouw-situatie/uit-oekraine/ Alle gevluchte Oekraïners hebben recht op medisch noodzakelijke zorg in de zin van zorg die in ons basispakket van de zorgverzekering vergoed wordt. Zij hoeven geen eigen risico te betalen. Voor uw gasten in huis kunt u het beste uw eigen huisarts benaderen.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen in huis opvang?
De overheid heeft een besluit genomen over een financiële toelage voor de Oekraïners. Deze toelage zal rechtstreeks naar de Oekraïners gaan en niet naar de gastgezinnen. Zodra hier meer over bekend is komt er informatie op deze site. Voor deze toelage is het van belang dat de Oekraïners ingeschreven staan in de BRP van de gemeente.

Hoe kan ik jullie bereiken?
Je kunt ons bereiken via ons e-mailadres: info@veenendaalvooroekraine.nl
Als je (in geval van gastadres) bent gekoppeld aan een matchmaker heb je als het goed is de gegevens van jouw contactpersoon ontvangen.

Ik wil mij graag inzetten voor de begeleiding en opvang van Oekraïners in Veenendaal:

 

Kan ik meehelpen als vrijwilliger?
Jazeker! Meld je aan via het formulier onder het kopje ‘aanmelden’. Welkom!

Hoeveel hulp is er nodig en waar moet ik aan denken?
Er is vooral hulp nodig rondom het aanbieden van dagbesteding, werk, activiteiten, oppas, vervoer maar ook koffieschenken op de koffieochtend. Als er straks weer ene pand ingericht moet worden is er vooral schoonmaak en verhuiskracht nodig. Help je ook mee? Het hoeft niet groots te zijn. Iedereen kan op zijn eigen manier iets betekenen voor een ander.

Wij denken erover ons kerkgebouw open te stellen voor dagopvang van vluchtelingen. Hoe organiseren we dat?
Neem contact op met info@veenendaalvooroekraine.nl. We helpen je graag op weg en brengen je in contact met mensen die daarbij willen helpen en ondersteunen.

 

Translate »